10 Typisch Australische dingen die je niet snel zult vergeten

Australië heeft van oudsher een Westerse cultuur, maar oorspronkelijk waren de bewoners van het land de Aboriginals. Deze inheemse groep woont er tot aan de dag van vandaag nog steeds, en is diep ingeworteld in de Australische cultuur. Australiërs houden van barbecues op het strand, football, cricket, natuurwandelingen en surfen. Ze zijn graag buiten en met zo’n aangename temperatuur begrijp ik dat maar al te goed. Ook de overweldigend mooie natuur maakt dat men hier graag zoveel mogelijk van hun vrije tijd buiten spendeert. Ik denk bij het schrijven van dit stuk aan alle mooie jungles waar we doorheen zijn gewandeld, de indrukwekkende watervallen die we hebben mogen zien en de oneindige stranden, waar je soms, als je geluk hebt, dolfijnen en bultrugwalvissen kon spotten.

Van bijzondere dieren tot typisch voedsel: bij deze benoem ik alle typisch Australische dingen.

1. Allright, mate (uitgesproken als: “Oooolrooit maaait”) 

Dit is iets wat alle Australiërs vaak zeggen. Zo groeten ze elkaar. Inwoners van dit land zijn van nature heel vriendelijk, relaxed en makkelijk in de omgang. Iets wat ik heel fijn vond.

2. Havin’ a barbie on the beach – BYO booze

In de Gold Coast zie je ieder weekend de stranden vol staan met barbecue-tentjes met families die een groot barbecue festijn aan het houden zijn. Het liefst met zoveel mogelijk vrienden en familie die allemaal worden uitgenodigd, met de aankondiging: “Bring your own booze!”. 

3. Kangoeroevlees, Chicken parmigiana, Vegemite en Anzac Biscuits

Dit zijn vier typische dingen die oorspronkelijk in Australië zijn ontstaan. Kangoeroevlees is een rood-uitziend vlees. Ik weet zelf niet hoe het smaakt want ik heb het niet gegeten. Chicken Parmigiana klinkt Italiaans, maar dat is het niet. Het is een gepaneerde kipfilet bedekt met tomatensaus en mozzarella en Parmezaanse kaas. Echt heerlijk.

Je houdt er van of vind het heel vies: Vegemite. Vegemite is waarschijnlijk gekopieerd van de Britse variant Marmite, die in Groot-Brittannië al sinds het begin van de 20e eeuw razend populair is. Vegemite smaakt heel zout, en het wordt gemaakt van gistextract dat overblijft na bierbereiding, aangevuld met groenten en kruiden als voedingsadditief.

Tot slot zijn Anzac-biscuits niet meer weg te denken in de schappen van de Australische supermarkten. Deze koekjes, die smaken naar kokos, hebben een rijke historie. Het werd namelijk voor het eerst gebakken tijdens de Eerste Wereldoorlog, voor de soldaten die aan het front moesten staan. De koekjes waren gemakkelijk te eten en hadden voedingsstoffen die de soldaten volop energie zouden geven. Tot aan de dag van vandaag worden deze koekjes nog veel gegeten, ook in Nieuw-Zeeland zie je ze veel.

4. Cricket en Footy

Twee typische Australische sporten. Cricket is meegenomen uit Groot-Brittannië en is een sport met een bat, wicket en een bal. Cricket is erg populair in Engeland maar ook in India, Australië en Nieuw Zeeland. Het lijkt een klein beetje op softbal, hoewel de regels totaal anders zijn. Football is de benaming voor Australian Football, en is de meest populaire sport van Australië met de meeste aanhangers. De sport is vergelijkbaar met rugby, maar gaat er in de praktijk veel ruiger aan toe. Het is een teamsport die wordt gespeeld door twee teams van achttien spelers op cricketvelden. Het zijn echt bulldozers van mannen (en vrouwen) die het spelen, wat het ook erg leuk maakt om naar te kijken ;-).

5. Koala’s en Kangoeroes

Dit zijn de twee meest iconische dieren uit Australië. Deze twee dieren wilden we uiteraard ook niet missen in de tijd dat we in Australië waren. Kangoeroes zijn niet zo moeilijk te spotten en die hebben we ook meerdere keren in het wild gezien, ook van heel dichtbij. Geweldige en bijzondere dieren, vooral als ze een kleintje in hun buidel hebben en vrolijk rondspringen. Echt bijzonder om te zien.

Koala’s zijn daarentegen veel moeilijker om te spotten en laten hun gezicht niet zomaar zien, omdat ze heel schuw zijn en vaak diep in de bossen leven. Maar gelukkig zijn er genoeg Koala Rescue centers, waar zieke en zwakke koala’s worden opgevangen en verzorgd. Ze vallen weleens uit de boom waardoor ze zich bezeren, en dan worden ze opgevangen in een rescue center om weer te herstellen. Hier kun je ze toch van heel dichtbij bewonderen. Maar pas op: ze zijn heel schuw en vinden het niet leuk als je ze aanraakt.

Helaas zijn vorig jaar door de grote bosbranden heel veel van deze lieve diertjes meegenomen bij de bosbranden, en daarmee ook heel veel andere dieren. Het Australische koala-fonds meldt dat er nog amper 80.000 koala’s overblijven in Australië en dat het bestaan van het beestje hier daarna volledig ophoudt. Ze zullen op een gegeven moment uitsterven.

6. Bosbranden en overstromingen – het ene uiterste

Australië heeft nogal een heftig klimaat. Het ene moment is het er enorm heet en zijn er veel grote bosbranden gaande door het hele land. Het andere moment is alles overstroomd en is er een soort van grote watersnoodramp. Australië heeft verschillende klimaten: in het midden is het droog en in het oosten is het nat, met grote jungles en watervallen.

7. Dodelijke spinnen, slangen, kwallen en krokodillen

Dit is waarschijnlijk het eerste dat je hoort als je iemand verteld dat je door Australië gaat reizen. Althans, in mijn geval was dat wel zo. Iedereen vind dodelijke insecten eng, zoals spinnen, maar wist je dat er maar twee dodelijke soorten spinnen in Australië voorkomen? En dat de kans dat je deze tegenkomt nihil is? Ook ben ik welgeteld 0 slangen tegengekomen gedurende het hele jaar dat ik het land ben doorgereisd. Zo druk hoef je je dus niet te maken! 

8. De ‘Tasmanian Devil’ van Looney Tunes bestaat echt

Dit is geen fabeltje! Hij bestaat echt, in Tasmanië. De Tasmaanse duivel is een carnivoor en lijkt op een grote zwarte rat.  De Tasmaanse duivel is het grootste vleesetende buideldier. Hij jaagt ‘s nachts in zijn eentje op allerlei kleine dieren. Ze staan ook bekend als rovers van lammetjes en kippen. Dit dier stond model voor het cartoon-figuur Taz van de Looney Tunes. 

9. Australië heeft andere regels

Je moet een helm op als je fietst en je mag niet dronken in de kroeg zijn. Op tijd weer terug naar huis en niet vechten met andere mannen. Dat laatste heb ik erbij verzonnen, maar het eerste is echt waar: Australië heeft veel regels waar je je aan dient te houden, die soms heel anders zijn dan in Nederland. Sommige regels, zoals een helm moeten dragen op de fiets, vinden wij als Nederlanders natuurlijk onzin, maar is in Australië wel degelijk meer van belang. Er zijn vaak geen speciale fietspaden, en de bewoners zijn het ook niet zo gewend en letten dus minder goed op.

Ook mag je niet met je auto aan de andere kant van de weg parkeren en mag je maar één nachtje in je auto slapen en op sommige parkeerplaatsen is het zelfs verboden. Het is ons wel eens overkomen dat middenin de nacht iemand hard op ons busje klopte en met felle lichten erin probeerde te schijnen om te zien of er iemand in sliep.

10. Buns in Bunnings 

Ook weer iets typisch Australisch, en als bezitter van een busje uit 1992 ga je van deze winkel houden. Tevens de meest bekende hardware-store van Australië: Bunnings. De eerste keer dat wij hier kwamen, hadden we veel kleine dingen nodig zoals schroefjes, boutjes, kast-dicht houders en andere praktische dingen. Toen we aankwamen stond er een tentje die worstenbroodjes verkocht voor het goede doel. We hadden heel erg honger dus daar hadden we wel zin in, en zij vertelden ons dat ze er stonden voor het goede doel. Dit fenomeen hebben we heel vaak in het land teruggezien, vooral in de Gold Coast. Ieder weekend stond er vlakbij de Surf Life Saving Club een tentje die worstenbroodjes of hamburgers met gebakken ui aan het verkopen was voor het goede doel. En als vegetariër moet ik toch wel bekennen dat dat heel lekker ruikt…

Celina

Celina is een avontuurlijke levensgenieter, die altijd in is voor avontuur en zich al snel ergens thuis voelt, al is het ergens in de rimboe van Suriname of in een klein dorpje in de outback van Australië. Naast dat zij enorm van reizen houdt, doet zij graag aan social media, fotografie, filmen, het schrijven van vlotte teksten en design.

Nadat zij een aantal jaar op reis is geweest besloot ze in 2020 Flowers and Oceans te starten. Zo kan ze haar eigen reistips met iedereen delen en lezers enthousiast maken over reizen. Celina is vaak buiten te vinden: surfen bij de Scheveningse Noorderhaven, hardlopen door het bos en fietsen door de duinen en in de Friese natuur zijn haar hobby’s. Opgegroeid op het Friese platteland en met enorm natuur liefhebbende ouders is deze voorliefde haar met de paplepel ingegoten.

Aanbevolen artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg Mij Op Instagram