Inspirerende mensen – #1 Natuurgeneeskundige Harry Yntema

Harry Yntema is een natuurgeneeskundige met een eigen praktijk gespecialiseerd in Oosterse geneeskunst en voetreflexologie. Harry heeft in de jaren ’80 meerdere detox-weekenden opgezet en uitgevoerd op Terschelling. Een inspiratiebron met veel kennis over alternatieve geneeswijzen.

Waar is je voorliefde voor natuurgeneeskunde begonnen?

Dat begon al heel vroeg. Toen ik een jaar of zeventien was las ik veel boeken in de bibliotheek over allerlei natuurgeneeskundig-gerelateerde onderwerpen. Ik vond het meteen al een heel interessant onderwerp en ik dacht: hier moet ik iets mee doen. Ik zag een cursus voetreflexologie in de krant die werd aangeboden in Sneek, waar ik me voor heb aangemeld. En toen zag ik in dat ik hier mijn werk van wilde maken en begon ik mij hier meer in te verdiepen. We verhuisden naar een dorpje in Friesland en een man die daar woonde, was verbonden aan de Academie voor de Natuurgeneeskunde in Hilversum, een heel belangrijke organisatie. Dat was dé academie van Nederland. Ik heb de zesjarige opleiding voor Natuurgeneeskundig Therapeut gedaan.

Hoe ben je begonnen met het opzetten van je eigen praktijk?

De eerste week dat ik op de Academie kwam had ik mijn praktijk al opgezet. Ik heb mezelf aangeleerd hoe ik dit allemaal moest doen. “Wat niet weet, wat niet deert”, dacht ik. Ik hoefde me niet in te schrijven bij de Kamer van Koophandel omdat het een vrij beroep is wat ik uitvoerde.

Destijds was internet nog niet zo belangrijk, dus ik ben gaan flyeren in de stad om mijn klanten aan te trekken. Ik ben naar een aantal steden geweest, en heb mond-tot-mondreclame uitgevoerd, wat heel veel reacties uitlokte. Ik had een duidelijke flyer gemaakt met mijn specialisaties, zodat mensen precies konden zien waar ik ze mee kon helpen.

Heb je veel moeten investeren om een eigen praktijk op te zetten?

Nee, relatief weinig. Ik heb de praktijk naast ons huis gebouwd. De belasting was wel een wat lastig verhaal, maar we kwamen wel tot een goede oplossing. De belastingomgeving was destijds goed. Mensen die voor zichzelf begonnen, werden niet meteen vol aangesproken voor de belasting. Het eerste jaar was dat 20%, het tweede jaar 40% en het derde jaar 60%, dus ik had een mooie aanloop.

Hoeveel klanten had je in het begin?

In het begin had ik soms één of twee patiënten per dag. Dat ging heel langzaam. Het eerste halfjaar was geen vetpot, maar het tweede halfjaar ging al iets beter. Maar toen dacht ik al, ik moet meer doen dan alleen maar patiënten, dus ik ben ook meteen begonnen met het aanbieden van cursussen voet reflexologie en massage cursussen. Daar had ik het in het begin al erg druk mee. Vanuit het cursusbestand kreeg ik veel meer patiënten, en zo werd het langzamerhand steeds drukker. Na twee jaar had ik meer dan vijf patiënten op een dag, dus dit is een goede indicatie om aan te houden voor iedereen die voor zichzelf wil starten. Zet door, daar moet je je best voor doen. Facebook is tegenwoordig een beetje overspoeld door teveel dingen, dus ik denk dat zeker ook vandaag mond-tot-mondreclame goed werkt.

Wat betaalden mensen voor een sessie? Hoe heb je het bedrag bepaald dat je aan patiënten vroeg?

Ik heb het opgebouwd. In het begin was dat 45 gulden per uur, maar dat werd langzamerhand meer. Ik ben precies een beetje gaan zitten op wat de meeste therapeuten vroegen. Zo heb ik het langzaam opgebouwd.

Wat voor negatieve effecten heb je gemerkt toen je een bedrijf opzette en hoe heb je dat aangepakt?

Ik kwam er op een gegeven moment achter dat het geven van adviezen aan mensen niet helemaal mijn ding was. Ik kwam erachter dat mensen het advies dat ik ze gaf niet geheel opvolgden. Dit lag me soms zwaar, want ik nam altijd veel tijd voor mijn patiënten. Het stelde me wat teleur, dus toen ben ik cursussen gaan geven. Dit gaf me veel meer energie, want het is mijn passie en dit kon ik toen met andere mensen delen.

Heb je als natuurgeneeskundige ook iets tegen de reguliere zorg?

Zeker niet. Het verschil is acute zorg en langdurige zorg. De reguliere kant is meer acute zorg, die direct afgehandeld moet worden. Mensen die al heel lang met klachten rondlopen, is vaak langdurige zorg. Dit zijn vaak mensen die al veel dingen hebben geprobeerd maar waar niets bij werkt. Deze mensen kwamen dan bij mij terecht.

Ik vind dat ze in de acute zorg goed werk verrichten. Maar het is vaak een onderdrukking van een groter probleem. Ergens in het lichaam gaat er iets mis: het lichaam is een systeem en daar kun je op ingrijpen.

Vind je de reguliere zorg soms geen hamsterrad?

Ja, soms is dat wel zo. De mens ontwikkeld een klacht, deze wordt onderdrukt en langzamerhand komen er steeds meer klachten bij. De gemiddelde mens vertrouwd op de reguliere zorg. Mensen die wat ‘dieper’ nadenken komen in de alternatieve zorg terecht.  

Natuurgeneeskunde is mijn passie, want alles heeft met elkaar te maken. Het lichaam moet in balans zijn. Als het lichaam uit balans is, moet je zoeken naar een situatie die een balanssituatie oplevert. Er zijn meer dan vierhonderd verschillende natuurgeneeskundige therapieën. Daar wordt weleens negatief naar gekeken, omdat men er over het algemeen weinig vanaf weet. Wij zijn in feite ook artsen. Maar artsen moeten protocollen volgen. Je kunt geen appels met peren vergelijken.

Je slikt zelf ook medicijnen. Heb je weleens effecten gemerkt van bepaalde medicijnen?

Zeker. Er zijn honderden signalen die het lichaam geeft als je bijvoorbeeld een tekort hebt aan een bepaalde vitamine. Het vitaminegebruik bij de mens is tegenwoordig minimaal, als je het vergelijkt met vroeger. Er zitten tegenwoordig te weinig goede voedingsstoffen in de producten. Ik kwam er met een spiertest achter dat ik een groot tekort heb aan vitaminen en vooral mineralen. Toen nam ik een goede multivitamine, Zinc en vitamine C om dit te veranderen, maar ik heb mijn hele voedingspatroon aangepast.

Ik merkte op een bepaald moment dat mijn gifstofspiegel te hoog was en toen ben ik chlorella en spirulina gaan slikken. Dat heeft een heel goed effect op me gehad en is tot de dag van vandaag het belangrijkste middel dat ik slik. Ik slik het drie keer per dag, omdat het goed verdeeld moet worden over de dag. Ik ben groot dus ik moet meer slikken dan de gemiddelde mens.

Wat zou je als tip geven aan beginnende startende ondernemers?

Richt je op dat wat jij het liefste wilt. Doe eerst een uitgebreid onderzoek naar wat je wilt en wat je neer wilt zetten. Het is goed om eerst een marktonderzoek doen naar wat er al is, en voor jezelf een duidelijk plan te maken op papier. Praat ermee met mensen van de Kamer van Koophandel en andere mensen. Er zijn zoveel mensen die je willen helpen. Je kunt alle adviezen krijgen die je maar wilt. Iedereen is tegenwoordig bereid om iedereen te helpen, dus ik zou zeggen: ga ervoor. Dit is dé tijd om een nieuw bedrijf te starten. Er zijn overal subsidies voor, je kunt een starterspremie krijgen, belastingverlaging krijgen… er zijn echt veel voordelen.

Hoe tackel je de welbekende “beren op de weg”?

Veel praten met mensen die bedrijfsverstand hebben helpt. Op elk gebied kun je mensen vragen voor hulp. Er hoeven helemaal geen beren op de weg te zijn. Je kunt een mooi bedrijf starten. Ik hoorde vandaag op het nieuws dat er zo’n 1500 horecaondernemingen gestart zijn in het Corona-tijdperk. Ze krijgen zoveel hulp van buitenaf, dus ze beginnen gewoon. Er is zoveel mogelijk!

Een nieuw bedrijf beginnen is moeilijk, maar je moet lef hebben om dit ook daadwerkelijk voort te zetten. Ik zou zeggen: steek je stengels uit, en probeer wél een eigen bedrijf te beginnen. Die vrijheid is fantastisch! Ik heb het ervaren en het is het mooiste wat er is.

Celina

Celina is een avontuurlijke levensgenieter, die altijd in is voor avontuur en zich al snel ergens thuis voelt, al is het ergens in de rimboe van Suriname of in een klein dorpje in de outback van Australië. Naast dat zij enorm van reizen houdt, doet zij graag aan social media, fotografie, filmen, het schrijven van vlotte teksten en design.

Nadat zij een aantal jaar op reis is geweest besloot ze in 2020 Flowers and Oceans te starten. Zo kan ze haar eigen reistips met iedereen delen en lezers enthousiast maken over reizen. Celina is vaak buiten te vinden: surfen bij de Scheveningse Noorderhaven, hardlopen door het bos en fietsen door de duinen en in de Friese natuur zijn haar hobby’s. Opgegroeid op het Friese platteland en met enorm natuur liefhebbende ouders is deze voorliefde haar met de paplepel ingegoten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg Mij Op Instagram