De 8 gekste dingen die ik in Suriname heb meegemaakt

Suriname is een bijzonder land. Je kijkt je ogen uit aan nieuwe dingen en maakt al snel grappige en soms ook hele vreemde situaties mee. Hierbij een top 8 aan situaties die ik heb meegemaakt in het dagelijks leven in Paramaribo.

1. Ik ben op een vuur rups gaan zitten, geschokt door een sidderaal, mijn bankpas in de gleuf laten zitten, 1000 keer gestoken door muggen (en geen chikungunya gekregen) en twee keer geschept door een auto. 

Ja, dat waren geen leuke dingen, maar het is een feit: Suriname is voor buitenlanders niet geheel ongevaarlijk en op een aantal dingen moet je goed letten. Je woont in feite middenin de jungle, wat veel wilde dieren en insecten met zich meebrengt. Die rups had ik helaas niet gezien, wat eerst een grote paarse vlek en toen een litteken op mijn been opleverde. Evenals de sidderaal die, toen ik even een stukje ging zwemmen tijdens een jungle trip, mij ineens een grote schok gaf (wat voelt alsof je prikkeldraad aanraakt, maar dan tien keer zo hard, auw!).

Over de muggen; die zijn er heel veel. Maar je went er na een tijdje aan. Het is belangrijk om iedere dag met een sterke deet blijven smeren en dan is er vaak niets aan de hand. Het is enorm chemisch spul, maar het is beter dan lek geprikt worden door al die muggen. En tot slot is het wegdek in Suriname niet bepaald goed, zitten er veel grote gaten in en de lokalen rijden vaak met een slokje op en zijn geen fietsers gewend, dus fietsen hier is geheel op eigen risico. Ik was dan ook niet de enige in het huis die meerdere malen een fietsongeluk heeft gehad door een bestuurder die me niet zag. De eerste keer was gelukkig maar een klein ongeluk, maar de tweede keer lag mijn fiets helemaal in de prak…

Processed with VSCOcam

2. Ik heb brulaap soep gegeten

Ik heb (met een kleine tegenzin, moet ik bekennen) brulaapsoep gegeten middenin de jungle. Dit was echt een geval van middenin de jungle zijn en niks anders op het menu. Ook was het een goede vriend van de gids die het ons met liefde aanbood, wat het extra lastig maakte om het vriendelijk te weigeren. En eigenlijk was het best lekker! Ik heb in Suriname eigenlijk nog nooit iets gehad wat ik niet lekker vond, dat is ook wel bijzonder. Ze kunnen bijzonder goed koken in dit land, en gebruiken veel specerijen en verse ingrediënten van de markt. Ik heb eerlijk gezegd nog nooit zó lekker gegeten in een land zoals ik in Suriname heb gegeten.

Processed with VSCOcam

3. Je wordt 1000 keer nagefloten op straat en dat is soms geen pretje

Schreeuwen, fluiten en vieze praatjes naar vrouwen. Het is blijkbaar de normaalste zaak van de wereld hier en mannen fluiten je eigenlijk altijd na, op iedere hoek van de straat. Soms staat zijn vrouw pal naast hem (waar hij vervolgens een goede aanvaring mee krijgt). Ook vinden ze het heel bijzonder dat je fietst, dus je hoort heel vaak “Bakra (dit is een wit persoon) op de fiets!”. Dat is dan wel weer grappig. Ik heb er altijd wel om kunnen lachen. Ook bij de Waterkant zijn er wel eens mannen die je achterna lopen, of naar je schreeuwen, maar na een tijdje wen je hier aan, en kom je er achter dat het gewoon een enorme ‘flirt-cultuur’ is. 

Twee vrienden, Maarten en Rob, hadden een fietsclubje opgericht om af en toe fietstochten te maken door Paramaribo en omstreken. Dit was na een tijdje heel populair geworden, iedereen vond het leuk om te fietsen!

4. Humoristische teksten op straat

Surinamers schrijven en praten over het algemeen veel netter en beschaafder Nederlands dan wij dat doen. Maar soms zijn de teksten zó nuchter, dat je helemaal dubbel ligt van het lachen. Hier een aantal foto’s van teksten die we op straat tegenkwamen.

5. Een echte Amerikaanse party en Thanksgiving 

Ik vond dat dit één van de leukste feestjes die ik in Suriname heb meegemaakt. We waren als huis bevriend geraakt met twee Amerikanen, die hier in Suriname werkten en vaak langs kwamen voor onze befaamde ‘pancake nights’. Ze hadden beide een goede baan en woonden dus in een luxe appartement inclusief zwembad met uitzicht op de Surinamerivier. Ik vond dit heel indrukwekkend en had dan ook heel erg uitgekeken naar dit feestje, wat uitliep op heel veel Amerikaanse drankspelletjes en iedereen in het zwembad. Heerlijk! Ook hebben we een echte Amerikaanse Thanksgiving met ze gevierd, met een tafel vol met lekker eten en een grote kalkoen uit de oven. Het was bijzonder om twee Amerikanen in Suriname te zien, aangezien ze hier grotendeels Surinaams en Nederlands spreken.

Het zwembadfeestje bij de Amerikanen thuis.

6. Ik heb slangen, apen, brulapen, alligators, giftige kikkers, ara’s, grote spinnen en hallucinerende padden in het wild gezien 

Een paar van onze vrienden wilden een keer zonder gids op avontuur in de jungle. We zijn toen voor een paar nachtjes naar Brownsberg gegaan om hikes te maken door de natuur. Een stuk of zes van mijn huisgenoten die mee waren, liepen coschappen bij één van de ziekenhuizen in Paramaribo. Daarnaast was er een bomenkenner mee en iemand met veel kennis van dieren en insecten. Super interessant om mee op pad te gaan dus!

Zij wilden natuurlijk heel graag wilde dieren spotten, en gingen ‘s avonds op zoek naar spinnen, slangen en andere wilde dieren. We hebben dit weekend heel veel wilde dieren en insecten gespot, waaronder spinnen, grote kikkers en drie brulapen. De brulapen hingen nog geen tien meter voor ons in de boom, heel bijzonder. Dit aparte geluid hoor je vaak al van kilometers ver.

Rode ibissen
Brulaap van achteren
Rob met een vogel tijdens één van onze fietstochten
Wandelend blad in de jungle

7. Ik ben van een waterval geabseild 

Dit was geweldig en zeker een aanrader!!! Zoveel adrenaline die door je lijf stroomt, als je vanaf het hoogste punt van een waterval naar beneden moet afdalen… Deze kan ik mooi van mijn lijstje afstrepen. Ik raad je aan om dit bij gids Julio de Rooy (https://jungle-xperience.com/over-ons/) te doen. Julio is een zeer ervaren gids en is al meer dan twintig jaar werkzaam in de toerismebranche. Hij heeft veel kennis over de flora en fauna van Suriname en organiseert naast het abseilen nog veel meer avontuurlijke trips zoals wildwaterkajakken en bergbeklimmen.  Hij doet het inmiddels samen met zijn vriendin Elaine, die ik daar ook heb ontmoet!

Ik en Julio van https://jungle-xperience.com/

8. Mijn collega’s bij Dagblad de West

Mijn collega’s van De West: allemaal even uniek. Echte Surinaamse vrouwen met veel pit en altijd in voor grapjes, een directeur die enorm veel wist en altijd met interessante verhalen kwam over het Surinaamse heden en verleden, en lieve vrouwen die me af en toe dingen gaven, zoals verse kokosolie, blikjes cola of handgemaakte kettingen. Mijn twee collega-journalisten, Kim en Melissa, hadden het onderling vaak over eten in Suriname. Ze wisten precies wat ze wilden eten en welke plekjes lekker waren om te gaan lunchen. We gingen vaak op een andere plek lunchen, waardoor ik veel verschillende Surinaamse hapjes en gerechten heb geproefd. Het was eigenlijk geen moment saai met Kim en Melissa in je buurt. Ik vond het een hele bijzondere ervaring, werken bij een lokaal dagblad in een onbekend land, een land dat je eigen taal spreekt maar in realiteit zo’n totaal andere cultuur is.

Kim, mijn collega. Altijd in voor grapjes

Toen mijn stage er bijna op zat, gaven mijn collega’s me een briefje met alle kadootjes die ik voor ze mee moest nemen uit Nederland. Totaal niet hebberig hoor, vrouwen! 😉 

Liefs, Celina

Celina

Celina is een avontuurlijke levensgenieter, die altijd in is voor avontuur en zich al snel ergens thuis voelt, al is het ergens in de rimboe van Suriname of in een klein dorpje in de outback van Australië. Naast dat zij enorm van reizen houdt, doet zij graag aan social media, fotografie, filmen, het schrijven van vlotte teksten en design.

Nadat zij een aantal jaar op reis is geweest besloot ze in 2020 Flowers and Oceans te starten. Zo kan ze haar eigen reistips met iedereen delen en lezers enthousiast maken over reizen. Celina is vaak buiten te vinden: surfen bij de Scheveningse Noorderhaven, hardlopen door het bos en fietsen door de duinen en in de Friese natuur zijn haar hobby’s. Opgegroeid op het Friese platteland en met enorm natuur liefhebbende ouders is deze voorliefde haar met de paplepel ingegoten.

Aanbevolen artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg Mij Op Instagram