De 6 beste surfspots in de Gold Coast in Australië


Onmisbaar bij een bezoekje aan de Goldie, ook wel de Gold Coast in Australië, zijn de talloze goede surfspots die je daar hebt. En je hoeft er niet eens goed voor te hoeven surfen, toekijken is ook al enorm bevredigend. Maar wees voorbereid: je bent hier niet de enige, en iedereen kan goed surfen. Maar dat moet je er absoluut niet van weerhouden om alsnog het water in te gaan en te genieten van al het moois wat de Gold Coast te bieden heeft.

De Gold Coast ligt ten zuiden van Brisbane, waar wij naartoe gevlogen zijn in Australië. Dit gebied ligt in Queensland, in het oosten van het immense land dat zich Australië noemt. In ongeveer een uur rijden vanaf Brisbane ben je in het meest zuidelijke puntje van de Gold Coast, genaamd Coolangatta. Deze befaamde surfplek, waar menig bekend surfer (Mick Fanning bijvoorbeeld) regelmatig even komt surfen, ligt op de grens van de staat Queensland en New South Wales.

Parkeren in Coolangatta

Als je hier in een busje slaapt zoals wij deden, is dit heel bizar, aangezien de regels in New South Wales met betrekking tot wildslapen en parkeren milder zijn dan in Queensland. Dit was enorm grappig om te zien, want aan de ene kant van de heuvel een compleet lege parkeerplek zag, en aan de andere kant van de heuvel stond hij vol met de meest kleurrijke busjes. Dit punt waar ik het over heb, is bij de Captain Cook Memorial, waar een duidelijke grens is aangegeven van de twee staten. Een grote aanrader om te slapen, en ook vlakbij de nummer 1 surfspot van de Gold Coast, namelijk Snapper Rocks!

Dit is toch het paradijs!?

1. Snapper Rocks, Coolangatta

De allermooiste surfplek van de Gold Coast. Als je de foto ziet begrijp je waarom (golf na golf na golf…). Maar dit weet ook iedereen, dus als het een goede dag is dan liggen er zo’n 100 man in de zee. Ook surflegende Mick Fanning surft hier wel eens, Ollie heeft een keer toevallig naast hem in het water gelegen. Het schijnt dat hier iemand bijna het wereldrecord van Peru heeft verbroken van de langste golf. Deze golf die iemand reed was bijna vier (!) minuten, met een afstand van zo’n twee kilometer. Je begint bij Snapper Rocks en surft helemaal naar Kirra, drie stranden verderop. 

2. Rainbow Bay (waar ik altijd surfte, iets verder weg van Snapper Rocks) 

Deze golf is letterlijk naast Snapper Rocks, maar iets vriendelijker voor beginners. Ik surfte hier altijd, omdat ik het niet fijn vond om als super beginner tussen al die goede surfers bij Snapper Rocks in te zitten. Hier vormen zich altijd hele mooie golven, ook wel vaak hoge, maar zo kun je het wel meteen goed leren, als je niet net als ik een tic had om meteen op je knieën te springen… Zó frustrerend! 

De mooie rotsen vlakbij Snapper Rocks: hier hebben we een walvis met haar jong gespot!

3. Burleigh Heads 

Hier hebben we zo’n vijf maanden gewoond. Het is echt een prachtige plek met een National Park naast het strand waar je mooie wandelingen kunt maken en altijd bijzondere dieren tegenkomt. Naast dat het een prachtige plek is, kun je er ook goed surfen. Vlak naast het National Park, om precies te zijn. Hier ga je het water in, en vanaf hier ontstaan de golven. Soms zijn het hele mooie golven, maar soms ook erg groot en steil (vind ik), en soms is het ook heel druk, maar desalniettemin het is wel een bijzonder mooie locatie om te surfen. 

4. Currumbin point

Deze surfspot ligt tussen Burleigh Heads en Coolangatta in. Je hebt hier, net als in Byron Bay, twee kanten waar je kunt surfen, waarvan de ene kant vaak goed werkt voor de beginner en de andere kant wat ruiger is, voor de meer gevorderde surfer. Er zijn hier vaak golven te vinden, ook als het op andere plekken niks is. Er worden op deze locatie dan ook vaak surflessen gegeven. Een goede spot om af en toe even te checken dus. 

5. Palm Beach

Deze spot is vlakbij Burleigh Heads, maar vaak wat rustiger. Het ligt op 21st Avenue om precies te zijn, en nadat je gesurft hebt kun je lekker lunchen bij onze favoriete lunchspot: Mr Bengel, waar we na de surf vaak een lekkere chocoladesmoothie haalden, en die zijn daar heerlijk! Van de lunchkaart hebben we ook zo’n beetje alles geproefd: de vegetarische tosti met haloumi kaas is een aanrader. Maar om even terug te komen op het surfen, dat kan hier ook. (haha) 

Heeeerlijk eten bij Mr. Bengel <3

6. Cabarita Beach 

Het allermooiste strand, een stukje verder dan de Goldie. Dit is echt een stukje paradijs. We hebben hier heel vaak met ons busje bij het strand geslapen. Je kunt hier heel goed surfen, maar als je daar geen zin in hebt kun je een lange strandwandeling maken, de bult op klimmen voor het uitzicht óf, als je budget het toelaat: een cocktail drinken bij het mooie Boutique Hotel. Of gewoon heel lekker op het strand liggen met een boek. Ik vond dit zelf niet echt een geschikte plek voor beginners, omdat er weleens ‘Shore dumps’ waren, en ik daardoor een aantal keer de surfplank op mijn hoofd heb gekregen. Maar mijn vriend vond het altijd geweldig om hier te surfen, dus als je al wat beter bent is deze plek perfect, met snelle golven en lange, lege line-ups.

Celina

Celina is een avontuurlijke levensgenieter, die altijd in is voor avontuur en zich al snel ergens thuis voelt, al is het ergens in de rimboe van Suriname of in een klein dorpje in de outback van Australië. Naast dat zij enorm van reizen houdt, doet zij graag aan social media, fotografie, filmen, het schrijven van vlotte teksten en design.

Nadat zij een aantal jaar op reis is geweest besloot ze in 2020 Flowers and Oceans te starten. Zo kan ze haar eigen reistips met iedereen delen en lezers enthousiast maken over reizen. Celina is vaak buiten te vinden: surfen bij de Scheveningse Noorderhaven, hardlopen door het bos en fietsen door de duinen en in de Friese natuur zijn haar hobby’s. Opgegroeid op het Friese platteland en met enorm natuur liefhebbende ouders is deze voorliefde haar met de paplepel ingegoten.

Aanbevolen artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg Mij Op Instagram