8 redenen waarom je in Torquay moet gaan surfen (de hotspots)

Torquay is de eerste kustplaats aan de Great Ocean Road. En wat voor een plek: enorm mooie uitzichten op rood/oranjekleurige rotsformaties (in de avond) en super goeie surfspots, waar je ook als beginnende surfer je geluk niet op kunt. Hier kun je echt goed leren surfen. De condities zijn bijna altijd goed, en is het op de ene plek niet goed, dan is er wel een andere spot die uit de wind ligt.

In Torquay zijn er genoeg spots waar je naartoe kunt als je wilt surfen. Deze zijn wij toen we er woonden natuurlijk allemaal gaan ontdekken. Er zijn hier een aantal befaamde, maar ook een aantal minder befaamde spots waar je ook als beginner het water in kunt en je skills op de proef kunt stellen.

1. Torquay Surfbeach

Mijn meest geliefde plek én surfspot waar ik het liefst iedere dag even ging kijken. Al was het maar kijken, dan werd ik al gelukkig. Het is zó’n mooie plek, en met zonsopgang en zonsondergang nóg mooier, als je de rotsen naar feloranje ziet verkleuren. Er hangt hier een sfeer die je niet uit kunt leggen maar alleen kunt voelen als je er zelf naartoe gaat. Een soort kalmte en rust, maar ook een soort van thuiskomen. De surf hier is vaak goed voor beginners, ik heb hier dan ook mijn eerste groene golf gesurft!

Vaak zijn het mooie, krachtige golven waar je het goed in kunt leren. Ook is deze plek beschermd door de wind, wat ideaal is voor de golven. Er zijn altijd meerdere zandbanken waar je kunt surfen, dus het is er nooit erg druk. Al waren wij er wel van aan het einde van de zomer, in maart, toen er al veel mensen (toeristen) waren vertrokken. Ik vond dit een hele fijne tijd om er te zijn, er hing ook echt zo’n nazomer-gevoel.

2. Jan Juc

Jan Juc, door de lokale bevolking algemeen bekend als Jucawahtu,  ligt naast Torquay.

Het is een snelle, brekende, pittige kleine golf die meer geschikt is voor kleine boards, en niet zo geschikt voor hoge golven. Het is oké voor longboarders en beginners wanneer het klein is (1 tot 3 voet). Veel lokale bewoners surfen op Juc en het kan druk worden op de parkeerplaats aan het einde van het strand, dus als je naar de plek gaat waar de surfclub is, zal het minder druk zijn. Voor beginners is Torquay Surf Beach beter aan te raden. Ook een tip voor beginners: surf altijd met een vriend. Er kunnen hier en daar sterke stromingen zijn die je mee de zee in kunnen nemen. In de zomer zijn er lifeguards die alles in de gaten houden, maar in de winter niet.

3. Winkipop

Van Bird Rock, aan de westkant van Jan Juc, tot Bells Beach is een rotsachtige kustlijn met een reeks rifbreuken onder de kliffen die geschikter zijn voor gevorderde surfers. Winkipop is net als Bells Beach een reef break. Dit is een golf die ontstaat door het rif onder het water. Dit kan gevaarlijk zijn omdat het rif zichtbaar wordt bij laag water en je er dus sneller op kunt vallen. Daardoor is het ook geen goede golf voor beginners.

4. Bells Beach

De meest befaamde spot in Victoria is Bells Beach en de thuisbasis van de langstlopende surfcompetitie van deze tijd. De golven kunnen op deze plek op sommige dagen wel een hoogte van wel 15 voet (4,5 meter) bereiken. De hoogste golf ooit gemeten hier was 49 voet (15,5 meter), vorig jaar tijdens de Bells Beach Surf Competition 2019. Enorme golven waar zelfs de beste surfers van de wereld moeite mee hadden. Bells Beach is een reef break en dus bij laag water niet aan te raden voor beginners.

5. Point Addis

Point Addis zou een van de meest perfecte plekken op de Great Ocean Road moeten zijn. Ik weet dat dit een grote claim is, maar als je ooit het geluk hebt om daar te surfen, begrijp je wat ik bedoel! Point Addis is beschut tegen grote deining en harde wind, waardoor beginners en gevorderde surfers de kans krijgen om hun vaardigheden onder relatief veilige omstandigheden te verbeteren.

6. Point Impossible

Point Impossible is het best toegankelijk via Minya Lane en heeft twee populaire surfbreaks én een naaktstrand. De twee surfbreaks zijn Insides en Outsides. Insides is, zoals de naam al doet vermoeden, de meer beschermde van de twee en erg populair bij longboarders. De golf biedt een lange golf naar rechts, vooral met grotere golven werkt dit heel goed. Buiten neemt meer deining op, maar als je op een afstand van de kust zit, neemt het ook de wind op en zorgt het voor een lange peddeltocht. Voor mij als beginner was Outsides dus niet zo’n goeie keus. Beide surfbreaks worden het best gesurft bij laag water.

7. Thirteenth Beach

Prachtspot, ook om ’s avonds te kamperen. Deze spot ligt iets eerder van Torquay, in de richting van Ocean Grove en Barwon Heads. Hier hebben we ook gewoond, dus we waren vaak te vinden op dit lange, uitgestrekte strand. Aan de kant van Barwon Heads kan de zee met veel wind erg wild en onstuimig worden, wat spectaculair was om te zien. Dit is een beach break, en het verschilt dus iedere keer waar en op welke zandbank het het beste werkt.   

8. Anglesea Main Beach

Deze surfspot in Anglesea is goed voor beginners, zeker de kleine golfjes bij Main Beach. Point Roadknight is een Surfspot voor alle levels, die aan het einde van het strand te vinden is bij de punt. We hebben hier een aantal keer gesurft met een groepje, en toen waren de golven super consistent. Zeker een aanrader als surfspot, en ook goed voor longboarders!

Al met al: als het op surfen aankomt, kun je je vertier niet op in dit gebied. Overal zijn mooie plekjes te vinden en het vermaak is daardoor eindeloos.

Celina

Celina is een avontuurlijke levensgenieter, die altijd in is voor avontuur en zich al snel ergens thuis voelt, al is het ergens in de rimboe van Suriname of in een klein dorpje in de outback van Australië. Naast dat zij enorm van reizen houdt, doet zij graag aan social media, fotografie, filmen, het schrijven van vlotte teksten en design.

Nadat zij een aantal jaar op reis is geweest besloot ze in 2020 Flowers and Oceans te starten. Zo kan ze haar eigen reistips met iedereen delen en lezers enthousiast maken over reizen. Celina is vaak buiten te vinden: surfen bij de Scheveningse Noorderhaven, hardlopen door het bos en fietsen door de duinen en in de Friese natuur zijn haar hobby’s. Opgegroeid op het Friese platteland en met enorm natuur liefhebbende ouders is deze voorliefde haar met de paplepel ingegoten.

Aanbevolen artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg Mij Op Instagram