Werken op een farm in Australië: mijn tips en ervaringen

Iedere backpacker die naar Australië gaat voor een Working Holiday, krijgt te maken met boerderijwerk of werk bij een fruit- of groenteplukkerij. Zelf heb ik op vier verschillende fruitplukkerijen gewerkt, dus ik kan je heel wat over mijn ervaringen vertellen. Hierbij krijg je dus alle tips die ik uit eigen ervaring verzameld heb tijdens onze Working Holiday in het zonnige Australië. Mocht je nog andere prangende vragen hebben, stuur mij gerust een persoonlijk berichtje of laat een reactie hieronder achter. Ik ben erg bereid om iedereen te helpen en wegwijs te maken over dit onderwerp!

1. Neem initiatief en rij zelf naar de plukkerijen toe

Wees pro-actief! Waar je ook in Australië zit, er zijn altijd talloze opties om op een boerderij of plukkerij te werken als je dit graag wilt doen. Er zijn eigenlijk door het hele land wel boerderijen en fruit- en groenteplukkerijen te vinden. De makkelijkste manier als je er wilt gaan werken is door gewoon even rond te rijden in de omgeving (als dit een mogelijkheid is) en rond te vragen. Zelf initiatief nemen is hierbij heel belangrijk. Wij zijn bij veel boerderijen gewoon het erf opgereden om te vragen of ze nog mensen zochten om voor ze te werken. Deze manier van contact leggen neemt misschien wat meer tijd in beslag, maar werkte voor ons altijd het beste.

2. Kijk naar de seizoenen

Ieder seizoen in Australië staan er weer andere groentes en fruit in de bloei. Er is een handige lijst te vinden waarin precies staat in welke maand welke soorten vegetatie er geoogst wordt. Kijk hiervoor op Workingholiday.co voor alle informatie per staat. We hebben zelf in New South Wales gewerkt op een blauwe bessen- en avocado farm van augustus t/m oktober, en van maart t/m mei bij meerdere wijngaarden in Victoria. Dit is erg handig om te onderzoeken aangezien veel mensen dit werk 88 dagen willen doen om hun visa te verlengen. Kijk dus goed wanneer de seizoenen beginnen en eindigen om er zeker van te zijn dat je lang genoeg kunt blijven.

3. Weet wat je waard bent – doe geen ‘emmerwerk’

Working Holiday Makers worden bij plukkerijen vaak veel minder betaald dan dat de bedoeling is. Je hoort het vaak en ook wij zijn hier helaas het slachtoffer van geworden (al hadden we dat gelukkig al snel door). Het minimumloon in Australië is 23 dollar per uur, dus dit zou je ongeveer moeten verdienen, waar dan ook. Bij plukkerijen wordt je vaak betaald op twee manieren: per emmer of per uur. Mits je razendsnel bent (en geloof me, dit komt niet vaak voor), raad ik het ten zeerste aan om werk te vinden die per uur betaald. Hiermee ben je sowieso verzekerd van een heel goed inkomen, en hoef je ook niet harder te werken dan je eigenlijk kunt.

4. Koester je baan en je baas

Het klinkt misschien wat overdreven, maar het is wel heel belangrijk. Werk hard en laat zien dat je het waard bent. Bouw ook een goede relatie op met je baas. Je krijgt namelijk bovengemiddeld goed betaald en het zou erg zonde zijn als je de baan zou verliezen en weer op zoek moet naar een nieuwe. Dit is ons helaas wel overkomen bij de avocado farm waar we destijds werkten, en achteraf baalde ik hier enorm van. Het kostte me veel moeite om weer een nieuwe baan te vinden.

5. Koop een busje en ga wildkamperen

Yeah mate! Ga dit zeker doen, al is het maar voor een paar weken. Je zult hier op de langere termijn in alle gevallen veel goedkoper mee uit zijn. Veel mensen kiezen voor een Working Hostel, een hostel waarbij je samenwoont met al je werkende collega’s. Echter zijn veel van deze hostels duur en hou je uiteindelijk veel minder geld over dan je in eerste instantie had gehoopt. Als je zelf een busje hebt, kun je op de dichtstbijzijnde camping gaan staan. Hier hebben ze in de meeste gevallen een samenwerking met de omringende plukbedrijven, omdat de werkers er vaak voor een lange periode staan.

6. Neem genoeg eten mee voor een hele dag

Neem altijd genoeg eten voor jezelf mee, zodat je nooit honger krijgt. Het is ons in het begin een paar keer overkomen dat we mensen met een heel pakket aan heerlijk voorbereide lunch zagen eten en we zelf niks hadden meegenomen. Dit was wel een beetje wreed, aangezien je door het harde werk een stevige lunch, veel drinken en nog zeker een paar tussendoortjes nodig hebt. Dus: maak de avond van tevoren een gezonde, voedzame lunch en varieer hierin om jezelf te blijven verrassen (geloof me, dit is het hoogtepunt van de dag). En lekker en voedzaam eten helpt je om harder door te kunnen werken.

7. Draag laarzen, handschoenen en lange, comfortabele kleding

Hier een paar gouden tips voor de beginnende veldwerkers: je armen gaan er toegetakeld uitzien als je geen lange mouwen draagt.

Ook een hele belangrijke: draag altijd handschoenen, want die beschermen je handen. Zelf hebben we een paar maanden voor een wijngaard gewerkt vlakbij Barwon Heads, in het zuiden van Australië. Hier was het verplicht om dikke handschoenen te dragen, anders knipte je met de elektrische schaar zo je vinger eraf (oeps!). Maar geen zorgen, ze zitten er nog allemaal aan.

8. Heb plezier in wat je doet

Kies geen baan die je niet leuk vind om te doen en waar je iedere dag met lood in je schoenen naartoe gaat. Kies iets wat je oprecht leuk lijkt en pluk de dag! Boerderijwerk is zwaar en vaak repetitief werk, evenals plukken, dus bereid je voor op hard werken. In ruil daarvoor ben je wel de hele dag in de frisse buitenlucht en altijd met mensen om je heen. Ook kun je altijd naar een leerzame of grappige podcast luisteren, waar je anders geen tijd voor hebt (zoals Ricky Gervais, een Britse comedian, waar ik veel naar luisterde, of leerzame podcasts).

Celina

Celina is een avontuurlijke levensgenieter, die altijd in is voor avontuur en zich al snel ergens thuis voelt, al is het ergens in de rimboe van Suriname of in een klein dorpje in de outback van Australië. Naast dat zij enorm van reizen houdt, doet zij graag aan social media, fotografie, filmen, het schrijven van vlotte teksten en design.

Nadat zij een aantal jaar op reis is geweest besloot ze in 2020 Flowers and Oceans te starten. Zo kan ze haar eigen reistips met iedereen delen en lezers enthousiast maken over reizen. Celina is vaak buiten te vinden: surfen bij de Scheveningse Noorderhaven, hardlopen door het bos en fietsen door de duinen en in de Friese natuur zijn haar hobby’s. Opgegroeid op het Friese platteland en met enorm natuur liefhebbende ouders is deze voorliefde haar met de paplepel ingegoten.

Aanbevolen artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg Mij Op Instagram