Top 8 skateboard spots in de Gold Coast, Australië

Aangezien ik in Australië naar werkelijk iedere bowl ben meegesleept die er maar bestaat, moet ik hier uiteraard een artikel over schrijven. Ook omdat ik mede door mijn reismaatje helemaal enthousiast over skateboarden ben geworden. Van de kwaliteit tot aan de ambiance, ik heb naar alles gekeken en ik heb een top 8 gemaakt van de beste skatebowls in de omgeving van de Gold Coast. Hier zijn ze! En ze zijn alle acht absoluut de moeite waard en sommigen zullen zelfs je heetste skate-droom waarmaken.

1. Pizzey Park, Miami

Om de hoek van Burleigh Heads vind je dit enorm grote skatepark in Miami. Er zijn hier verschillende bowls, drie zelfs, dus je kunt je skate-geluk niet op hier. Een geweldig groot park en daardoor beroemd onder vele skateboarders en tevens tot hun grote ergernis: kinderen met een step. “Fucking scooter kids,” hoor ik mijn vriend alweer zeggen. Maar zodra er wordt geskateboard is die ergenis al gauw voorbij en skateboard en stept iedereen hier zich een ongeluk (soms echt letterlijk) totdat de zon ondergaat én langer, want deze ramp heeft goeie lampen in de avond. Een skatepark met vele mogelijkheden en een hele steile oude bowl uit de jaren ’80, in de vorm van een groot zwembad en een leuk ingangetje. Niet een geweldig goede bowl meer maar wel gaaf om een keer geskate te hebben, omdat hij heel steil de diepe bowl in gaat.

2. The Snake run, Nimbin

Dit park in Nimbin staat bekend om zijn slangenvorm, vandaar dat mensen hem ‘Snake run’ noemen. Het heeft verschillende bowls (een grote en een kleinere) en lange lijnen die je als skateboarder erg kunt waarderen. Er zijn ook enkele kleine straatstijlelementen om iedereen tevreden te houden. Dit park is een must om te stoppen, al is het maar om dit leuke hippiedorpje en zijn prachtige tropische omgeving te verkennen.

3. Varsity Skatepark, Varsity Lakes

Op een paar minuutjes rijden van Burleigh Heads vind je Varsity Skatepark. Het is misschien niet het nieuwste skatepark, maar met een aantal upgrades door de jaren heen is het waarschijnlijk het op één na grootste park dat de Gold Coast heeft bereikt. Het grote betonnen skatepark heeft een groot straatgedeelte, dus voor het straat-element is hij heel goed. Er is ook een super leuke bowl met bulten, heupen, extensions en meer (vraag de expert naar deze termen). Als je nu van straatobstakels houdt of van bowls, beide keren zul je het geweldig vinden om op het Varsity Skatepark te skateboarden. Extraatje: het heeft een geweldig uitzicht op een meer, waar vaak mensen aan het suppen en kanoën zijn. Een prachtplek, zeker ook om te barbequen met vrienden en een duik in het meer te nemen!

4. Salk Oval Skatepark, Currumbin

Salk Oval Skatepark was één van de eerste skate bowls die aan de Gold Coast werd gebouwd en ook één van de meest recente met een mix van oud en nieuw. De oude skate bowl was over het algemeen behoorlijk zwak, maar het park is inmiddels verfraaid en opgeknapt en heeft zijn positie van de meest radicale skatebowls van de Goldcoast inmiddels weer herwonnen. De uitbreiding bestaat uit een grote open, vloeiende skatebowl met enorm veel verschillende secties. In tegenstelling tot de oude kom, is de nieuwe volledig uitgerust met zwembadbekleding die ook populair is bij de omliggende skateparken. Deze bekleding doet denken dat je in een zwembad skate, waar het bowl-skateboarden vroeger is begonnen. Als je op zoek bent naar iets anders, biedt Salk Oval Skatepark een scala aan vormen en overgangen die je nergens anders zult vinden. Een super leuk skatepark dat veel te bieden heeft voor skaters, scooters, BMX’ers en skateboarders. En het is er niet zo druk als Pizzey Park, al heeft deze bowl geen licht in de avond.

5. Tugun Skatepark, Tugun

Tugun Skatepark is uniek gelegen aan de noordkant van de Gold Coast Airport in Tugun. Met de ligging van het park is het moeilijk om niet te kijken naar elk groot straalvliegtuig die opstijgt of landt, want dat gebeurd zo’n ieder kwartier. Best indrukwekkend, want de vliegtuigen vliegen letterlijk over je heen. Het skatepark was een van de eersten die opdook in de Gold Coast met een halfpipe in de eind jaren 80. Het skatepark is sindsdien een aantal keren verbeterd om het de veelzijdige skate-faciliteit te maken die het vandaag is dankzij de meest recente upgrade van meer dan een half miljoen Australische dollar in 2015. Zeker niet goedkoop, zo’n skatepark. Er is geen tekort aan skateparks in streetstyle in de Gold Coast, maar toch, door de uitbreiding bij Tugun Skatepark en de locatie is dit zeker eentje voor in de top 5.

6. Elanora Skatepark

Hier viel letterlijk mijn mond van open toen ik deze bowl zag. Wat een diepte! Oei, daar moet je niet invallen, dacht ik meteen. Elanora Skatepark heeft een van de grootste en diepste skatebowls aan de Gold Coast en is waarschijnlijk de meest bekende bowl in Australië. De betonnen skate bowl is uniek in zijn soort met het ondiepe gedeelte van 8 voet en in andere gebieden zelfs 12 voet (bijna 4 meter!). Het skatepark is het eerste in het land met een volledige cirkelvormige pijp die op veler verzoek is gebruikt en sindsdien in veel meer skateparkontwerpen is gegooid. Met zeer grote overgangen is Elanora Skatepark een magneet geworden voor BMX’ers en old school skaters. Zelfs als de kom te intimiderend voor je is om in te droppen (wat ik heel goed kan begrijpen, ik zag zelfs volwassenen twijfelen), is het een van de meest iconische skateparken van Australië, dus zeker de moeite waard om even langs te gaan om hem in ieder geval even te bewonderen.

7. Nerang Skatepark

Dit is het enige park in het land met een ‘dwergdeur’ waardoor het een must is om als skateboarder hier te stoppen. De deur zit in een open bowlgedeelte dat ook een verlengstuk en een kleine tacovorm heeft. Er is een bowl van 7 voet met betonnen kap. Het straatgedeelte staat vol richels en een leuk bankengedeelte. Genoeg plezier voor eenieder, dus! En in mijn ogen ook een heel groot park met vele mogelijkheden. Helaas was de bowl letterlijk een zwembad toen wij er waren, dus dat was pech!

8. Palm Beach Skatepark

Palm Beach Skatepark is een old school betonnen halfpipe om je vader weer enthousiast te maken over skateboarden. Het skatepark is een beetje moeilijk te vinden omdat het op een afstand van de weg ligt, maar grenst aan de footy- en hockeyclub. De halfpipe is gerepareerd over de jaren heen, waardoor het net zo goed is om hem vandaag te rijden als de dag dat hij werd geopend. In tegenstelling tot de meeste halfpipes, is Palm Beach Skatepark van beton, waardoor je het gevoel krijgt dat je je in een zwembad in iemands achtertuin bevindt.

Celina

Celina is een avontuurlijke levensgenieter, die altijd in is voor avontuur en zich al snel ergens thuis voelt, al is het ergens in de rimboe van Suriname of in een klein dorpje in de outback van Australië. Naast dat zij enorm van reizen houdt, doet zij graag aan social media, fotografie, filmen, het schrijven van vlotte teksten en design.

Nadat zij een aantal jaar op reis is geweest besloot ze in 2020 Flowers and Oceans te starten. Zo kan ze haar eigen reistips met iedereen delen en lezers enthousiast maken over reizen. Celina is vaak buiten te vinden: surfen bij de Scheveningse Noorderhaven, hardlopen door het bos en fietsen door de duinen en in de Friese natuur zijn haar hobby’s. Opgegroeid op het Friese platteland en met enorm natuur liefhebbende ouders is deze voorliefde haar met de paplepel ingegoten.

Aanbevolen artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg Mij Op Instagram