Zeilen in Friesland: een mooie zeilroute door Friesland

Ik ben opgegroeid in Friesland, waar ik als klein meisje al in aanraking kwam met zeilen. Mijn vader had een zeilboot gekocht toen ik een jaar of 8 was, en we gingen vaak met de familie door Friesland te zeilen. Al vonden mijn moeder en mijn broer het wat minder leuk dan ik, wat resulteerde in het verkopen van het zeilbootje. Maar we hebben mooie routes door Friesland afgelegd, wat altijd genieten was! Friesland is heel groen, heeft veel karakteristieke oude dorpjes met nuchtere, fijne mensen. In combinatie met al het water is het een super rustgevende plek waar ik mij nog steeds heel erg thuis voel. Ik ga graag nog af en toe naar het noorden, om de wijde omgeving van Friesland weer even in me op te nemen.

Zeilen door Friesland is dan ook één van mijn favoriete bezigheden als ik daar ben. En sinds ik bij Mayday zat (de Groninger Studenten Zeilvereniging) weet ik uiteraard alles van windrichtingen en de regels op het water (niet echt, maar het gaat om het idee). Dit resulteerde al een paar keer in spannende tochtjes met schreeuwende meisjes op het dek omdat we bijna omklapten. Anyways, geen zorgen, want zeilen is echt niet zo moeilijk, en met één expert in je boot, zoals mijn vader, kom je al een heel eind. Ik laat jullie graag een mooie zeilroute door Friesland zien, eentje die ik al heel vaak heb gezeild. Onderweg kom je langs prachtige Friese dorpjes om aan te meren en even te lunchen en uiteraard een aanlegbiertje te drinken. Vervolgens vertel ik je een goeie plek waar je een zeilboot of eventueel een sloep kunt huren voor een dag en tot slot is het belangrijk om de regels op het water in acht te nemen. Het zijn er niet veel, maar als je niet vaak vaart is het toch wel belangrijke informatie, zeker als je besluit om te gaan zeilen!

Route

We beginnen bij het plekje waar onze boot lag, in Sitebuorren, aan de Wijde Ee (Wiide Ie in het Fries). Ik heb het op de routekaart aangegeven met een rode stip. Vanaf daar ga je rechtsom, en dan meteen weer links, door de Trijehustersleat en de Biggemar. Nu kom je aan in het plaatsje Grou, waar je direct een aanlegbiertje kunt doen bij Het Theehuis in de haven (tip: neem een zeilboot met een motor achterop, want door sommige sloten is moeilijk doorheen te zeilen). Na het aanlegbiertje vaar je door naar de Wijde Ee, waar je de zeilen omhoog kunt heisen. Nu kom je in het Pikmeer terecht, en zeil je door naar de Sitebuorster Ie en daarna de Kromme Ie. Als je helemaal doorvaart, kom je uiteindelijk in De Veenhoop terecht, daar ga je door de Hooidamsbrug en kom je uiteindelijk uit in Eernewoude. Als je vanaf hier linksaf slaat, kom je uiteindelijk weer terecht bij je beginpunt, bij Sitebuorren.

Bootjes huren in Eernewoude

In Eernewoude kun je een boot huren, van sloepjes tot zeilboten. Deze mooie havenplaats in Friesland is dus ook een mooie opstap om te beginnen aan je tocht aan de Friese meren. Je hebt hier twee mogelijkheden: in de haven  van Eernewoude of op Camping it Wiid, een grote camping waar ze veel spullen verhuren, waaronder zeilboten en verschillende kano’s. Rondom Eernewoude heb je een groot natuurgebied waar je dwars doorheen vaart. Alles om je heen groeit en bloeit en het is heerlijk op het water.

Regels op het water

Als je in Friesland gaat zeilen of een blokje om gaat, zijn er een paar regels die je tijdens het varen moet weten. De vaarregels zijn net als op de snelweg, zeer belangrijke regels en dienen in acht te worden genomen. Echter is varen lang niet zo gevaarlijk als op een snelweg, maar toch is het wel goed om deze te weten. Dus, even opletten, hier komen ze!


Regel nummer 1: Zwaai enthousiast naar iedereen met een boot

Regel # 2: Smeer je goed in met zonnebrand

Regel 3: Snacks: vergeet niet snacks mee te nemen (en bier)

Regel 4: Heb minimaal één keer een aanlegbiertje

Regel 5: Geniet!

Regel 6: Neem een band mee om mee te spelen in het water, of iets wat je achteraan de boot kunt meetrekken zoals bijvoorbeeld een supboard.

Oja, en nu de echte regels:

  • Verander niet plotseling van koers.
  • Zorg dat je rondom goed zicht hebt en kijk regelmatig achterom.
  • Anker niet bij bruggen, sluizen, werkschepen met uitstaande ankers en in het midden van een vaarwater.
  • Voorkom laveren op drukke vaarroutes en houd het midden vrij voor grote schepen.
  • Blijf uit de buurt van visnetten. Deze worden meestal gemarkeerd door zwarte of gele vlaggetjes. Of door een bord met een groen/ witte ruit. De groene kant duidt de veilige passeerzijde aan.
  • Bewaar de rust in de natuur- en woongebieden.
  • Zwemmen in de vaargeul, bij bruggen, sluizen en wachtplaatsen is niet toegestaan.
  • Voor het besturen van snelle motorboten is een vaarbewijs verplicht. Dit zijn alle boten die sneller kunnen varen dan 20 km/u. De vaarbewijsplicht geldt ook voor niet-snelvarende boten die langer zijn dan 15 meter.

Kortom: zeilen in Friesland is geweldig, en er zijn naast de kleine route die ik gaf oneindig veel zeilroutes door Friesland die je kunt nemen.

Dus bij deze: “Oant moarn, en dat jo mar in fijne dei meie ha!” (Tot morgen, en dat u maar een fijne dag mag hebben!).

Celina

Celina is een avontuurlijke levensgenieter, die altijd in is voor avontuur en zich al snel ergens thuis voelt, al is het ergens in de rimboe van Suriname of in een klein dorpje in de outback van Australië. Naast dat zij enorm van reizen houdt, doet zij graag aan social media, fotografie, filmen, het schrijven van vlotte teksten en design.

Nadat zij een aantal jaar op reis is geweest besloot ze in 2020 Flowers and Oceans te starten. Zo kan ze haar eigen reistips met iedereen delen en lezers enthousiast maken over reizen. Celina is vaak buiten te vinden: surfen bij de Scheveningse Noorderhaven, hardlopen door het bos en fietsen door de duinen en in de Friese natuur zijn haar hobby’s. Opgegroeid op het Friese platteland en met enorm natuur liefhebbende ouders is deze voorliefde haar met de paplepel ingegoten.

Aanbevolen artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg Mij Op Instagram